Fix-A-Brick 2: Nexus 5X stiger från askan

det var bara för två veckor sedan när jag berättade för min historia – sagan om en LG Nexus 5x som blev sjuk, till synes på grund av ett tillverkningsfel på födelse. Jag lyckades demontera det och gjorde mig igenom ett halvfritt försök till reparation, räkning på en frys och hårtork för att koaxera den tillbaka till livet tillräckligt länge för att säkerhetskopiera mina data. Försök som möjligt, men jag kunde helt enkelt inte få telefonen att springa för mycket mer än tio minuter åt gången.

Allt var inte förgäves, dock! Jag belönades för att dokumentera mina kamp med den stora erfarenheten och kunskapen om det bredare Internet: “Hårtorkarna får inte lika heta som heatguns!”

Det visade sig att jag just hade antagit att två liknande enheter, båda räknar med en varm bit av metall och en fläkt som sina primära komponenter, måste vara väsentligen identiska om den är märkta med en liknande strömdragning. Jag hade fel! Tydligen är den genomsnittliga hårtorken välkylare än 150 grader Celsius för att undvika att smälta sina silkeslen lås eller bränna huden. Jag lärde mig även att det uppenbarligen smälter våt håret med en lägre temperatur än torrt hår. vem visste?

Beväpnad med denna kunskap, jag rusade ut och fick den billigaste värmepistolen jag kunde hitta – runt $ 50. Klassad upp till 600 grader C, det blev absolut varmt än hårtork. Med den rådande uppfattningen är att jag inte hade tillämpat tillräckligt med värme i allmänhet fattade jag ett beslut att också öka uppvärmningsperioden till 90 sekunder, upp från ett snabbt 30 sekunders pass ursprungligen.

Efter en snabb demontering av telefonen var jag redo att gå igen. Med moderkortet som fastställs mellan några böcker för att stoppa den skridskor runt mitt skrivbord från luftflödet, riktade jag mig mest på de största chipsen på brädet, var säker på att gå runt för att undvika överhettning av någon plats och lossna delar.

Lo och se, det fungerade! Telefonen avfyrade rakt upp, med en ren boot. Även om jag hade haft telefonen misslyckades i mitten av en uppdatering, fanns det inga problem alls. Jag kunde skjuta upp Google-bilder och ställa in den för att säkerhetskopiera den sista av mina bilder till molnet och lämnade telefonen för att göra sitt arbete.

Välkommen tillbaka en död Nexus 5x

Över två veckor har nu gått, och jag är glad att rapportera telefonen är fortfarande fullt fungerande. Medan jag inte längre använder telefonens dag till dag, har den överlevt enstaka webbläsning samt ett ångesttest för att snabbt ta 17 bilder med HDR-aktiverad för att se om du lägger på processorn skulle orsaka problemen att återuppta. Mekanismen för denna reparation är fortfarande inte 100% klar för mig – är den heta luftpistolen som orsakar BGA-lödbollarna att reflow, eller är det någon annan typ av termiskt relaterad häxkonst? Pontificate på detta i kommentarerna. För mig känns det som lödbete omarbeta. Visserligen använder jag inte bästa praxis för varmluftsarbete. Bilherd har en guide för SMD Desoldering utan att skada på komponenter. Hans tekniker kan enkelt anpassas för reflow utan att ta bort delen från brädet. En bättre metod skulle vara att ta bort och rebla BGA-chipet, men det är bortom mina nuvarande kapacitet.

Det var en ganska tillfredsställande fix i slutet. Det är en bra känsla att ha en telefon i slutet av den, snarare än att skicka mycket mer elektronik direkt till deponi. Naturligtvis går mitt obesvarade tack till Hackaday och YouTube-commenters som pekade mig mot ljuset … eller i det här fallet värme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *