Sovjet-era Auto Dialer använder magnetiska repkärnminne

Vi har sett några intressanta magnetiska kärnminnen på dessa fina sidor genom åren, men vi minns inte att se för många användarprogrammerbara magnetiska kärnminnesenheter. Denna intressanta ryska telefonutdelare i sin dag skulle ha varit en mycket användbar enhet, som kan lagra och ringa fyrtio användarprogrammerbara 7-siffriga nummer. [mikeselectricstuff] rev i en (video, inbäddad nedan) och hittade några mycket intressanta tech. För sin tid är detta högteknologiska saker. Äldre ryska teknik har ett rykte för otroligt genial användning av äldre delar, som inte kan nekas. När allt kommer omkring, om det fungerar, är det inte nödvändigt att ändra det. Men ändå, vad som är intressant här är hur designersna bestämde sig för att lösa problemet med programmering och återkallande av siffror, utan att använda en mikroprocessor, genom att använda diskret logiskt och kärntoppminne.

Det här är samma teknik som används av Apollo Guidance-datorn, men i en användarkonfigurerbar form och uppenbarligen mycket mindre lagringskapacitet. Kärnmatrisen består av sju, fyra-bitars ord, ett ord per telefonsiffror, som kommer att läsas i följd botten till toppen. Det sätt du programmerar ditt nummer är att ta din programmeringstråd, sätt in den i lämpligt hål (en rad relaterad till nummer 1-20, den andra raden flyttas 1-20 för den andra banken) och tråda den längs kärnorna i en vävtypmönster. Längs vägen passerar tråden genom eller omger en viss kärna, beroende på den siffra du kodar för. De är nyckeln till den här kodningen skrivs på enhetens lock. I slutet måste du sedan avsluta tråden i den matchande toppkontakten för att tillåta kretsen att slutföras.

Såvitt vi kan säga är kodningen en binär sekvens, med en speciell “stop” -kod för att ange telefonnummer med mindre än sju siffror. Vi ska lämna ytterligare analyser till berörda parter och bara peka dig på den ursprungliga tillverkarens scheman. Njut av!

Naturligtvis kommer vi inte bara att nämna Rope Core Memory och AGC utan att koppla till en underbar artikel om detsamma, och om det är att väta din aptit för att göra ett repkärnminne, är det lite om det också!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *