En digital tacho för en Harley

Om du är en älskare av motorcykel, kommer du förmodligen att passa in i en eller annan av de distinkta grupperna av ryttare. Kanske är du en sportbikeälskare som alltid försöker få knäet nere, en supermotard som får knäet utan att försöka, en trailie ryttare för vilken asfalt är en irritation mellan riktiga turer, eller en klassisk cykelentusiast som spenderar mer tid i verkstaden än ridning.

[Xavier Morales] är ingen av dessa, för han kryssar vägarna i hans inhemska Katalonien på en Harley-Davidson Sportster. Om du är bekant med Harleys bara från populär kultur, eller du är en sportcykelåkare som har dem för anakronistisk hantering och bromsar, är det värt att ta en titt på en modern Harley från en teknisk synvinkel. Trots styling och märke etos som framkallar en annan era med varumärket Stora V-Twin-motorn som ser till det otränade ögat är det samma som det för decennier sedan, dagens Harley är en mycket modern maskin, och mycket mer kapabelt än den snörande sportbikern skulle ge den kredit för.

Det finns ett område men där [Xavier] s Harley saknades. Dess enda instrument var en hastighetsmätare, det hade ingen revräknare. Du kanske tror att det här skulle vara mindre av ett problem med den nedre Reving-harley-motorn än det skulle vara med en japansk sportbike som finns i en hagel av varvtal, men det var irriterande nog för honom att han byggde sin egen tachometer. Hans skrivning av projektet är både lång och fascinerande, och väl värt en läsning.

Sportsters databuss följer en etablerad men föråldrad standard, SAE J1850 VPW. Eftersom föraren chips för den här bussen är ute av produktion, var han tvungen att skapa sin egen med en transistor och ett par motstånd. När han har data han matar den till en bild 18F2553, som i sin tur kör ett visningsdrivrutinschip som styr en stag av 7-segmentlampor. Det finns också en uppsättning lysdioder för att indikera växelförändringar. Hela är installerad i ett 3D-tryckt hus tillsammans med den ursprungliga hastighetsmätaren, bakom glaset från en annan ratt. Som ett resultat ser det ut som om cykeln alltid var tänkt att vara en två-klockdesign, med ett professionellt utseende.

Om du vill se det i aktion, har han skrivit några videor, och vi har lagt en under pausen. Den vackra katalanska landskapet och berget twisties ser väldigt inbjudande ut.

Om cyklar är din sak så har vi presenterat ganska några genom åren. Minnesvärda är dock detta gasturbinmonster, och detta katastrofala första försök till rambyggnad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *