Att ha kul med dumma terminaler

under lång tid nu har [Morgan] haft en gammal seriell terminal. I en lycka stroke gjorde en av hans kompisar på Quelab Hackerspace en fantastisk ADM-3A-terminal från en samlare. Det är en historiskt signifikant bit av databehandling och Unix-historia, så säkert [Morgan] behövde få det att fungera.

ADM-3A-terminalen förutbestämmer den välkända DEC VT-100-terminalen, men eftersom [Morgan] s nya förvärv talar RS-232, hade han ett bra skott på att få det att arbeta med en av hans mycket mer moderna lådor . Han använder en Windows-bärbar dator laddad med FreeBSD i en VM för att prata med terminalen. Överraskande var den enda extra hårdvaran som krävdes en USB till seriell kabel-tv och en DE9-DB25 seriell adapter.

Det kan inte vara så fantastiskt (eller så högt) som Quelabs teletyp ASR-35 de har satt upp för Zork-sessioner, men det är fantastiskt att se den gamla hårdvaran har några
använda sig av. Bäst nu, [Morgan] redigerar filer med VI och spelar naturligtvis Zork. Verkar som om det finns gott om livet kvar i den här gamla dumma terminalen. Efter att ha letat efter en gammal VT-100 för ett tag nu måste jag säga att jag är ganska avundsjuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *