Multifunktion Raspberry Pi Chiptune Player

Allmänna instrumentets AY-3-8910 är ett chip i samband med videospelmusik och är populär bland arkadspel och flippersmaskiner. De chip-låtar som produceras av denna IC är kända och påminner om en stor era för elektronik. [Dater] har gjort ett anmärkningsvärt jobb för att skapa en harmoni mellan den gamla och nya med hans Raspberry Pi Ay-3-8910-projekt.

[Dater] har redan visat oss en tidigare version av projektet på ett brödbräda, men efter att ha gjort några PCB och ett kapsling är resultatet ännu mycket mer imponerande. Systemet består av inte en men två AY-3-8910 för stereoljud som matar en max98306-breakout för amplifiering. En hallon Pi 2 skickar sex kanaler värda data via 74HC595 skiftregister som drivs av SPI. Det finns ett överskott av displayer som sträcker sig från en matris till stapeldiagram och även 14-segmentdisplayer. Hela PCB är erkänd som en hatt med hjälp av en EEPROM som sitter vid sidan av en DS1307 RTC Breakout Board. Höljet är enkelt men mycket effektivt för att visa internalerna såväl som PCB-konsten.

Programvaran som [Dater] tillhandahåller, utökar projektets funktionalitet utöver Chiptunes-spelaren. Det finns ett program att använda enheterna som väckarklocka, CPU-mätare, elektroniskt organ och till och med en spelbar version av Tetris som ses i demo-videon nedan. Blogginlägget är mycket informativt och visar framsteg på ett kronologiskt sätt med bilder av designen vid olika utvecklingsstadier. [Dater] erbjuder en komplett uppsättning instruktioner samt schematisk tillsammans med kod som publicerats på GitHub.

Om du har en mjuk plats för Arduino kanske du vill kolla in 8-bitarsversionen av en chip-tune-spelare och om du längtar efter en gammal hårdvaru-perifera information, kolla in datorns nyfikenheter från järngardinperioden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *